Even slikken, tranen, dan een lach en het heerlijke gevoel 'jezelf' te zijn!

Als Reiki-therapeut en -leraar en de geweldige dagdroom-techniek van Henri de Vidal ( is geleide visualisatie) was ik dik tevreden met de ruime rugzak waarmee ik mijn Praktijk instapte.Tot ik een artikel las over energetische Energies in de Nieuwsbrief van de Stichting Nieuwetijdskinderen, waar ik als therapeut en sinds kort als telefonische hulpdesk aan verbonden ben. Een klein maar niet te negeren stemmetje zei me dat dit wel een héél bijzondere aanvulling op mijn werkwijze zou zijn. Nu we enkele maanden en Cosmic& Flower cursussen én ervaringen verder zijn, is mijn vertrouwen in en enthousiasme voor de Energies krachtig als een zomereik in een lentelandschap.

Natuurlijk werden we elke Cosmic&Flower cursusdag optimaal geconfronteerd met onze latente kwaliteiten, dwaasheden en groeimogelijkheden. Hoewel de cursisten, allen therapeut, al zeer bewust van eigen groeiproces waren, werd iedereen zich bewust dat er nog veel meer mogelijkheden lagen op emotioneel, mentaal, fysiek of spiritueel niveau. Zelf schrijf ik bijvoorbeeld heel graag, maar verder dan cliëntendossiers, reisverslagen en een dagboek was het  nog niet gekomen. Tot ik net na de eerste cursusdag uitsprak dat schrijven toch wel héél creatief en boeiend was en ik inmiddels mijn tweede artikel aan het schrijven ben en een functie als reporter voor een Nieuwsbrief aangeboden kreeg.
Dit is een typisch voorbeeld van opnieuw ontdekte en benutte kwaliteiten, die niet zozeer uit de lucht komen vallen (al beleven veel mensen dat verrukt wel vaak zo), maar in mijn geval leren vertrouwen op de kwaliteit van je vermogen.

Tijdens cursussen en therapeutische consulten gebruik ik de Energies graag in de olieverdamper,
als druppel op mijn handen vóór ik een behandeling start, door de betrokkene te vragen het flesje vast te houden of door een flesje met een persoonlijk afgestemde mix mee te geven. Als ik cliënten of studenten vraag zèlf hun doseerflesje samen te stellen, is hun eerste reactie schrik of lacherigheid.
Maar zodra de 4 Boxen vóór hen staan hebben ze vertrouwen in zichzelf en weten ze vaak nog voordat een doos open is, of deze bij hen past. Na het kiezen lezen we samen de omschrijving van de Energies en ja hoor, laat dit nu net aansluiten bij het thema wat we die dag bij de hoorns hebben gevat in dagdroom, regressie, gesprek of healing! Het zèlf gekozen hebben geeft ook meer vertrouwen in zichzelf en het zelfgenezend vermogen van hun lichaam en het trouw innemen van de druppels (regelmaat is erg belangrijk zodat het proces niet schoksgewijs maar vloeiend verloopt) gaat dan ook gemakkelijker door hun actieve deelname bij de samenstelling.

Brenda vertoont alle verschijnselen van een buitengewoon maatschappelijk en sociaal betrokken mens en dat is extra bijzonder als je weet dat ze als kind op vreselijk wijze met sexueel misbruik geconfronteerd is. Hierdoor was haar spiritualiteit al enorm ontwikkeld, want hierin voelde ze zich veilig en kon ze zich in zekere mate onttrekken aan het daagse bestaan, maar haar lichaam liet weten dat de stress er nog goed inzat, o.a. door een exorbitant hoge bloeddruk en vermoeidheid. Wat konden de Energies - naast de andere benaderingen - hier betekenen voor haar? Eerst gebruikte we 46,Mary Thistle, om haar uiterst gekwetste Innerlijke Kind weer opnieuw het vertrouwen in 'de wereld' te geven en Brenda de gevoelens van veiligheid, gehoord worden en simpelweg 'pret' weer te geven. Ook merkte ze dat ze anders reageerde op haar bezoekjes aan het winkelcentrum. Voorheen kwam ze daar ‘total loss’ vandaan en moest ze soms uren bijkomen op de bank; nu ervaart ze zich veel 'haniger', wat wil zeggen: energetisch goed geaard en in staat om haar energie te beschermen en komt ze monter thuis.De volgende stap was om haar vertrouwen in haar innerlijke kracht weer te herstellen. Zoals ze zelf zei: "Ik huil nu al jaren, ik vind het wel genoeg zo, die periode is nu voorbij!"; het was tijd om haar 'puppie-power' vrij te laten. Ze koos 9, Inner Secrets en

15, Master Energy. Beide bevestigen haar nieuwe instelling volledig. Hier verwoordt Brenda het zelf: "Ik ben thuis in mijn lichaam, mijn lichaam is mijn (t)huis. Ik ga zo vaak ik kan, met alle delen van mijzelf en Hoger Zelf naar mijn innerlijke tuin en maak hem iedere dag mooier en laat mijn gevoel van veiligheid en vertrouwen groeien."

Floris is een prachtige, zelfbewuste nieuwetijds -jongere. Donkere, forzende ogen heeft hij en bij de eerste ontmoeting zie ik eigenlijk alleen 'hoofd' en zo ervaart hij zichzelf ook, dat lichaam, ach, bungelt zo'n beetje onder je hoofd. Die onderwaardering was ook goed verankerd in zijn onderbewustzijn: chronisch vermoeid liet het lichaam hem in de steek.

Hij heeft echter grote plannen voor zichzelf èn de maatschappij: "Ik wil meer in het groot iets voor mensen doen" en jazeker, hij is absoluut een 'leider' en ik geloof ook dat hij op een dag een prima en charismatische president of een religieuze leider zal zijn. Maar in de tussentijd moet hij het ook in de daagse dag redden, in zijn studie en sociaal en zelfstandig leven.

Naast Reiki-behandelingen, intense en open gesprekken rond bewustzijn en dagdromen die hem
dichter bij zijn innerlijke beleving brengen, doen ook de Energies actief mee. Mentaal heel sterk, wilde ik proberen zijn energetisch en emotioneel bewustzijn wat meer vrijheid te geven en vertelde, met zijn goedkeuring, geen woord over de betekenis en werkterreinen van de door hem gekozen 39,Insight, 44,Sun turn  en 43,Purification. Groot is zijn enthousiasme de week erna: alleen al het vasthouden of bij zich dragen van het doseerflesje maakt dat zijn benen stevig op de grond staan. Hij geniet van de kracht die zijn lichaam vertoont en beseft tegelijkertijd dat zijn energetische gevoeligheid aandacht en zorg vraagt om zich mentaal, emotioneel, fysiek èn spiritueel staande te kunnen houden in deze hectische maatschappij. Later werken 46,Mary Thistle en 41,Integration eraan dat Floris luchthartigheid en mededogen leert waarderen: gedrevenheid samen met compassie, zíjn herontdekte kracht. Hij kan me heel goed vertellen wat de Energies doen voor hem: "Onverwachte gevoelens, onbekend bewustzijn presenteren zich spontaan en maken je een sterker (bewust) mens." En dat straalt hij uit! Nog even en hij kan zijn onderbroken studie weer opnemen, maar nu als een compleet en bewust mens.
De reden dat Lesley bij me komt verwoordt hij als "emotioneel loskomen en mijn rugzakje afdoen". In 55 levensjaren hebben verdriet, rouwen, emotioneel geweld en discriminatie hem uiterst kwetsbaar gemaakt en hij is even zijn 'vuur' en pretoogjes kwijt. Hij gebruikt op psychiatrisch advies anti-depressiva. Fysiek kan hij sporten even niet aan en dat is voor een marathonloper even slikken. Agorafobie en hyperventilatie staan een vrij sociaal en praktisch leven in de weg. Bij onze eerste ontmoeting geven 37,Lunar en 47,Inner Source in de olieverdamper de kracht zich voorzichtig te durven openen en een eerste gevoel van stabiliteit. Dat werkt, want Lesley gaat hierna met volle kracht vooruit (waarbij hij enkele weken later Insight inzet om deze ontdekkingstocht voort te kunnen zetten) en gaat een dagdroom of regressie niet uit de weg om schoon schip te maken. Dezelfde Energies plus 45,Eclipse 2001 werken thuis verder om het heft weer helemaal in eigen handen te krijgen; te vaak hadden anderen bepaald wat Lesley al dan niet moest vinden, doen en laten. Na enkele weken kiest Lesley moedig een nieuwe mix: 17, Conscousness steunt hem in het verwerken en loslaten van de traumatische ervaringen, 26,Violet Ray is het hélemaal als blijkt dat Violet Ray geïnspireerd is door het bosviooltje, en hij eerder deze week kleine paarse viooltjes had gekocht: ze lokken hem uit elke hoek om hem weer een goed, veilig gevoel te geven ingroepen. En als Lesley me dan verteld dat hij met veel plezier en groot gemak met de trein naar Rotterdam is geweest, is mijn dag goed en de zijne al helemaal! Zelf evalueert hij: "….ik ga eindelijk, na zo'n lange tijd, mijn eigen IK begrijpen. Ik kan er thans veel mee, krijg weer zin in mijn leven en vooral als ik omgeven ben door mooie dingen… gewoon kleine dingen, bijvoorbeeld een bloem, een knipoog, een boek, de zon."

Met dankbaarheid en blijdschap om de wonderen die mijn cliënten & studenten in zichzelf vinden.
Ellen Ouwerkerk

Ellen is therapeut en leraar- Reiki( Usui-methode), Spirituele bewustwording en Cosmic & Flower Energies. Biedt hulp aan kinderen en volwassenen in de vorm van de genoemde therapieën.
Voor reacties of informatie mag u kontact opnemen met, 

via e-mail: info@cosmicflower.nl. Dit omdat Ellen tot ongeveer September 2004 in Engeland woont.